Бодян (зірчастий аніс)

12,00 

Бодян(100g)
Зірчатий аніс — це насіннєвий стручок плодів рослини Illicium verum, вічнозеленого чагарнику, що походить із південно-західного Китаю. Стручок бадьяна, який має форму зірки (звідси і його назва), має в середньому вісім країв, кожен з яких містить одну насінину розміром з горошину. І насіння, і стручки використовуються в кулінарії та містять солодкий сильний смак анісу. Бадьян продається цілим і меленим.

 

Категорія:

Опис

Спеції доставляються при замовленні ваги не менше 100 грам

Що таке Бодян?

Зірчатий аніс використовується в кулінарії через його виразний смак, але також використовується для лікувальних переваг. Його вирощують у Китаї, Індокитаї та Японії, іноді його називають китайським бадьяном. Зірчатий аніс є основним інгредієнтом китайської кухні; це один із основних смаків китайського порошку з п’ятьма спеціями, а також використовується для приготування чаю та приправ смаженої качки та іншого м’яса. У в’єтнамській кухні бадьян входить до складу відомого супу фо. У західних культурах його частіше використовують для ароматизації лікерів, таких як абсент, самбука та пастис, а також для випічки, як-от печива та тортів.

Стручок бадьяна збирають до того, як він дозріє, а потім сушать на сонці, набуваючи темно-коричневого або іржавого кольору. Характерний аромат походить від анетолу, тієї самої олії, що міститься в насінні анісу, що надає смаку солодки.

Витоки

Зірчатий аніс походить з півдня Китаю і використовується як ліки та пряність більше 3000 років. Наприкінці 1500-х років зірчастий аніс потрапив до Європи через англійського моряка, а незабаром його продавали вздовж чайного шляху з Китаю через Росію. Через свій солодкий смак бадьян в основному використовувався для приготування джемів, сиропів і пудингів, а пізніше замінив насіння анісу в комерційних напоях.

Ціле проти меленого

Цілий і мелений бадьян використовуються в кулінарії по-різному. Цілі стручки додають у тушковані страви, супи та тушковані страви для додання смаку і видаляють наприкінці варіння. Мелений порошок бадьяна використовується так само, як і інші мелені спеції. Порошок зірчастого анісу починає втрачати свій смак незабаром після подрібнення, тому найкращий спосіб — купити цілий зірчастий аніс і подрібнити його за потреби. Стручки і насіння можна подрібнити разом.

Який він на смак?

Зірчатий аніс має дуже сильний, виразний теплий, солодкий і пряний смак, схожий на солодку, насіння фенхелю, гвоздику та насіння анісу. Хоча смак зірчастого анісу зазвичай вважають солодким, його зазвичай використовують у солоних стравах; він добре поєднується з цитрусовими, цибулею, м’ясом птиці, яловичиною, корицею, мускатним горіхом та імбиром, і його слід вживати в невеликих кількостях.

Приготування їжі з Бодяном

Техніка приготування буде залежати від того, використовуються цілі стручки або мелений бадьян. Цілі стручки можна гасити в соусах, маринадах і супах, а потім виймати перед подачею. Стручки не розм’якшуються під час варіння, тому їх не можна вживати. Стручки мають дуже сильний смак, і якщо їх додати до рецепту занадто рано, вони можуть перевершити інші інгредієнти. З меленими спеціями працювати набагато легше, і їх додають у рецепт, як і будь-які інші спеції.

Рецепти із бадьяном

Бадьян добре додавати до тушкованих страв із жирного м’яса, наприклад до тушкованої свинячої очеретини. Мелений зірчастий аніс є поширеною спецією в індійській кухні, де його використовують у суміші спецій гарам-масала та напої, наприклад чай, і його можна додавати в гарбузовий пиріг і пряники для ще більшого смаку.

Плов з курки

Плов з баранини

Свинячі відбивні з грушами-пашот і бадьяном

Свиняче фо на барбекю з бадьяном

Зелений чай з корицею та бадьяном

 

Заміни

Щоб замінити бадьян в рецепті, ви можете використовувати звичайний аніс або китайський порошок з п’яти спецій. Для кожного зірчастого анісу, зазначеного в рецепті, використовуйте 3/4 чайної ложки подрібненого насіння анісу або 1/2 чайної ложки китайського порошку п’яти спецій. Насіння фенхелю також можна використовувати, але вони не матимуть такого сильного смаку солодки. Якщо в рецепті підійде рідина, можна замінити 1 столову ложку анісу, бадьяну або бадьяну або 1/4-1/2 чайної ложки екстракту анісу.

Де купити Бодян

Зірчатий аніс можна придбати цілим або меленим, причому цілий аніс знайти складніше; кращим варіантом будуть продуктові магазини, що спеціалізуються на азіатській або індійській кухні. Мелений зірчастий аніс можна знайти в більшості продуктових магазинів або у відділі спецій, або у відділі азіатських інгредієнтів.

Купуючи цілий бадьян, переконайтеся, що стручки не зламані. Незалежно від того, цілий чи мелений, бадьян повинен пахнути дуже ароматно.

Зберігання

Зберігайте цілу або мелену спецію в герметичному контейнері подалі від вологи, тепла та сонячного світла. Цілий зірчастий аніс залишатиметься свіжим і матиме яскравий смак протягом приблизно одного року, тоді як мелена пряність почне втрачати смак приблизно через шість місяців. Підсмажування мелених спецій перед використанням іноді посилює смак.